Joop Boerstoel
Joop Boerstoel

De Vordense musicus Joop Boerstoel (1965) studeerde aan de Hogeschool Enschede sector Conservatorium (Ha/Fa directie en klarinet) en het Maastrichtse Conservatorium (orkestdirectie). Zijn docenten aan deze instituten waren o.a. Gert Buitenhuis en Jan Stulen. Ter afsluiting van de studie UM Ha/Fa directie (Master) in 1991 dirigeerde hij de Marinierskapel der Koninklijke Marine en in datzelfde jaar leidde hij wederom dit orkest; ditmaal als geselecteerd cursist in het slotconcert van de “Eerste Internationale Dirigentencursus” in de Doelen te Rotterdam. Als cursusleider trad op de befaamde Amerikaanse dirigent Arnald D. Gabriel.

In juli 1993 won Joop Boerstoel de felbegeerde “Zilveren Dirigeerstok” tijdens  de “Internationale Dirigentenwedstrijd” in het kader van het Wereld Muziek Concours te Kerkrade. Ditmaal was de Koninklijke Militaire Kapel uit Den Haag het uitvoerende orkest.
Sinds 1995 is Joop Boerstoel ook internationaal actief. Zo werkte hij onder meer als als gastdirigent en cursusleider in Italië (o.a. Conservatorium van Como en de organisatie “Fe.Ba.Co”, Engeland (Royal Militairy School of Music “Kneller Hall” London en Royal Academy of Music), Australië (Monash University Wind Symphony Melbourne) en China (o.a. Children’s  Palace School Orchestra, Beijing), Duitsland, Hongarije en Estland. In augustus 2001 dirigeerde hij het Zomer Orkest Nederland (HoogteZON) t.g.v. het vijftien jarig jubileum. Ook in 1989 en 1990 was hij al eens dirigent van dit projectorkest.

Als dirigent trad Joop Boerstoel op met diverse nationaal en internationaal bekende artiesten, waaronder Rian de Waal (†2011) Bert van den Brink en Cor Bakker (piano), Ernst Daniël Smid, Marco Bakker(zang) en Steven Mead (euphonium), the Dutch Swing College Band, Jörgen van Rijen (solotrombonist Koninklijk Concertgebouw), Jos Jansen (bastrombone Marinierskapel) alsmede de klarinettisten Eddy Vanoosthuyse (soloklarinettist Vlaams Radio Symfonieorkest), Jan Wijenberg (basklarinettist KMK/JWF), Arno Stoffelsma (klarinettist HGO) en Celeste Zewald (soliste en klarinettiste HBO) Bence Szepezi (soloklarinettist Dohnanyi Symphony Orchestra (HU). Ook met diverse artiesten uit de wereld van de lichte muziek of kleinkunst (zoals Paul de Leeuw, Gé Reinders en Marlies Claasen) heeft Joop Boerstoel met succes concerten geleid.

Joop Boerstoel is momenteel dirigent van een aantal harmonieorkesten, functioneert als examinator voor muziekexamens en als jurylid voor solistenwedstrijden. Van 1989 tot en met 2004 was hij werkzaam als klarinetdocent aan ‘de Muzehof’ Centrum voor de Kunsten in Zutphen. Bij uitgeverij “de Haske” werkte hij mee aan de ontwikkeling van de serie ‘Horen, Lezen & Spelen’. Een in 2002 gereed gekomen driedelige methode voor klarinet (en andere blaasinstrumenten). In 2005 was Joop als eindredacteur betrokken bij de uitgave van het boek ‘Het gecomponeerde kleinkind’ van auteur Hans Offringa. Een muzikale vertelling met via internet te downloaden improvisaties van Jan Vayne. Als redacteur was Joop betrokken bij het tot stand komen van het boek ‘De Tao van het dirigeren’ van de hand van zijn docent Jan Stulen. In 2014 verscheen hiervan de Duitstalige versie. In 2017 verscheen Stulen’s tweede boek onder de titel ‘Jan Stulen ten voeten uit’… Ook hier was Joop Boerstoel bij betrokken als redacteur.

Sinds 1998 is Joop Boerstoel als senior adviseur muziek verbonden aan Musidesk te Arnhem (onderdeel van Rijnbrink).  Vanaf 2012 is Joop Boerstoel werkzaam als adviseur muziek (poortwachter harmonie) bij het RIC (Repertoire Informatie Centrum). In 2015 werd Joop Boerstoel verkozen in het hoofdbestuur van de World Association for Symphonic Bands and Ensembles (WASBE).